Maailman pohjoisimmat untuvatuotteet

Joutsen Finland Oy on suomalainen perheyritys, joka valmistaa suomalaisia untuvatuotteita. Joutsen on Suomen suurin ja samalla ainut untuvatuotteiden valmistaja. Joutsenen untuvatuotteet tunnetaan niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin korkeasta laadustaan, sekä vastuullisesta tuotannostaan. Joutsenen tuotevalikoimaan kuuluvat niin vuodevaatteet, tyynyt, makuupussit kuin untuvatakitkin. Joutsenella on Riihimäellä oma vuodevaatetehdas, joka on avattu vuonna 2015. Riihimäen tehtaan yhteydessä on myös Joutsenen tehtaanmyymälä. Untuvatakkien valmistus puolestaan tapahtuu etelänaapurissa, Virossa, ja tuotantolaitos Joutsen OÜ sijaitsee Märjamaan kunnassa. Lisäksi untuvatakkien ompelutyön osalta yrityksellä on myös alihankkijoita Kiinassa. Joutsenen tuotteita myydään pääasiassa jälleenmyyjien kautta, mutta Joutsenella on omia myymälöitään Riihimäen tehtaanmyymälän lisäksi myös helsingissä, Espoossa ja Tampereella. Näiden lisäksi sekä Tallinnaan, Viroon sekä Pietariin, Venäjälle on avattu myymälä.  Joutsen käyttää untuvatuotteisiinsa pääasiassa lihantuotannosta ylijäävää untuvaa, ja kaikki untuva tulee Euroopan Unionin alueelta. Muun muassa ankan untuvaa tuodaan pääasiassa Ranskasta, hanhen untuvaa puolestaan Puolasta sekä Espanjasta. Lisäksi jonkin verran untuvaa saadaan Suomen saaristosta, missä sitä kerätään haahkojen pesistä pesimäkauden jälkeen. Haahkat rakentavat pesänsä maahan, useimmiten kallion koloon tai heinikkoon, ja vuoraa pesän untuvilla. Joutsen on myös eurooppalaisen höyhenjärjestö EDFA:n (European down and feather association) jäsen, joka osaltaan pitää huolta, että järjestön jäsenyritykset eivät käytä tuotteisiinsa elävältä nypittyä untuvaa. EDFA on perustettu vuonna 1980 takaamaan eläinoikeuksien noudattamisen untuva- ja höyhentuotteiden tuotannossa.

Margariinitehtaalta untuviin

Joutsen Finland Oy on saanut alkunsa jo vuonna 1936. Tanskalainen Marius Pedersen perusti yrityksen tuolloin Helsinkiin, ja nimi oli alun perin Oy Suomen Höyhen Ab. Tuolloin hän työskenteli vielä valtion margariinitehtaalla toimitusjohtajana. Idea yritykseen lähti perheen arkitoimista, kun Pedersen näki vaimonsa Saiman pesevän höyheniä saunassa heidän kesähuvilallaan Kärkölässä. Alunperin untuvatuotteiden valmistus lähti liikkeelle harrastuksesta, mutta pian toiminta kasvoi tuottavaksi yritykseksi ja työllisti koko perheen. Vuonna 1954 yrityksen toiminta siirtyi Helsingistä Riihimäelle, ja tuolloin yritys aloitti myös makuupussien valmistuksen. Riihimäki valikoitui tuotannon keskukseksi hyvän sijaintinsa, sekä erityisesti laadukkaan pohjavetensä vuoksi. Tuotannossa käytetään yhä tänä päivänä yrityksen oman kaivon vettä. Idean isä Marius Pedersen toimi silloisen Suomen Höyhenen toimitusjohtajana aina vuoteen 1979 saakka, kunnes hän 89-vuotiaana luovutti yrityksen hallinnon tyttärenpoikansa Eero Kotkasaaren haltuun. Vuonna 2005 yrityksen nimi muutettiin nykyiseksi, Joutsen Finland Oy:ksi. Nimi Joutsen sopi paremmin kansainvälisille markkinoille, ja joutsenlogo yrityksen keulakuvana oli alusta alkaen osoittautunut toimivaksi markkinoilla, symboloiden kotimaisuutta ja puhtautta.

Untuva materiaalina

Tänä päivänä Joutsen Finland Ab on Suomen johtava sekä maailman pohjoisin untuvatuotteiden tuottajia. Sen liikevaihto vuonna 2016 oli 8,9 miljoonaa euroa. Samana vuonna yritys työllisti 92 henkilöä, minkä lisäksi välillisesti Joutsenen tuotanto työllistää lukuisia alihankkijoita, ompelijoita sekä muita työntekijöitä niin Suomessa kuin ulkomailla. Joutsenella on useita tunnettuja tuotemerkkejä, jotka ovat kuuluneet osaksi valikoimaa jo vuosikymmenten ajan. Untuvatakkien ja muiden asujen tuotekehittely lähti liikkeelle Grönlantiin suuntaavan tutkimusryhmän tarpeesta. Erik Pihkalan johtaman retkikunnan jäsenet tarvitsivat sopivan vaatetuksen äärimmäisen kylmiin olosuhteisiin. Untuvavaatteiden tuotekehittely aloitettiin 1960-luvulla.

Untuva materiaalina

Untuva on materiaalina eräs tehokkaimpia lämmöneristäjiä, sillä se sitoo eniten lämpöä suhteessa painoonsa ja jakaa lämmön tasaisesti. Untuvakerros on tästä syystä muun muassa ensimmäinen höyhenpeite, joka linnunpoikasilla on kuoriutuessaan munasta. Kostea untuvapeite kuivuu nopeasti, ja pitää poikasen lämpimänä. Untuva on materiaalina myös täysin luonnollinen, pitkäikäinen sekä ekologinen. Untuva ei itsessään ole allergisoiva materiaali, mutta untuvassa luontaisesti esiintyvä pöly ja hilse allergisoi useita ihmisiä. Joutsen Finland Oy on kehittänyt tuotannolleen erityisen puhdistus- ja jalostusprosessin, jolla varmistetaan untuvan puhtaus. Tuplapölynpoisto, vesihuuhtelu sekä lämpökäsittely 125 asteessa varmistaa pölyttömyyden, ja Joutsenelle onkin vuonna 2005 myönnetty Allergiatunnus. Allergiatunnus on Allergia-, iho- ja astmaliiton myöntämä tunnus, joka osoittaa tuotteiden sopivuuden allergikoille.