Maailman pohjoisin keramiikkatehdas

Pentik Oy on vuonna 1971 perustettu suomalainen Anu Pentikin perustama keramiikka- ja sisustustavara-alan perheyritys. Pentikillä on oma keramiikkatehdas, joka sijaitsee Napapiirin tuntumassa Posiolla. Pentikin tehdas on maailman pohjoisin, sekä Suomen ainut keramiikkatehdas. Tehtaalla tuotetaan noin 300 000 keramiikkaesinettä vuosittain, ja tehdas työllistää 35 keramiikkamestaria. Esineisiin käytetty savi valmistetaan itse ja osa raaka-aineista saadaan Suomesta. Esineet maalataan ja lasitetaan käsityönä, ja myös koristeluun käytettävät työvälineet valmistetaan Posiolla.

Pentikin astiat tunnetaan erityisesti pyöreistä muodoistaan ja omaleimaisesta tyylistään, joka syntyy taidokkaan käsityön tuloksena. Vaikutteet muotoiluun löytyvät luonnosta, ja suunnittelun lähtökohtina ovat kauneus ja käytännöllisyys. Pentikin keramiikkaesineiden valikoimaan kuuluu basic-malliston lisäksi vuosittain vaihtuvia sesonkimallistoja.

Tänä päivänä Pentik Oy työllistää lähes 300 henkilöä, joista 100 työskentelee Posiolla. Yrityksen liikevaihto vuonna 2016 oli 29,1 miljoonaa euroa. Pentik Oy:n tuotevalikoimaan kuuluu keramiikkaesineiden lisäksi muita kodin käyttö- ja sisustustavaroita, kuten keittiötekstiilejä, verhoja, valaisimia, laukkuja ja kalusteita. Posion keramiikkatehtaalla valmistetaan myös kynttilöitä, jotka niin ikään tehdään käsityönä valamalla massa muotteihin. Yrityksellä yli 90 myymälää Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Venäjällä ja Tšekissä. Pentik Oy:n ensimmäinen Helsingin myymälä avattiin Esplanadille. Yrityksen suurin myymälä on Pentikin tehtaanmyymälä Posiolla. Tehtaanmyymälästä löytyy perusvalikoiman lisäksi jo myynnistä poistuneita mallistoja sekä II-laadun keramiikkaa.

Pentik Studio valmistaa arvokkaita keraamisia taideteoksia, joista osa palvelee myös käyttöesineinä, kodin sisustuksen lisäksi. Esineet valmistetaan pieninä sarjoina, ja toisinaan myynnistä poistuneista malleista muodostuu haluttuja keräilyharvinaisuuksia. Pentikin keramiikkaesineiden suunnittelun ja luomisen parissa työskentelee perustaja Anu Pentikin lisäksi useita muita taiteilijoita ja suunnittelijoita.

Pentik Oy:n historia

Pentik Oy:n perustaja Anu Pentik avasi keramiikkatehtaan Posiolle vuonna 1971. Anu Pentik, oikealta nimeltään Eeva Anneli Pentikäinen, on suomalainen muotoilija, jolle keramiikka- ja nahkatuotteiden valmistaminen oli intohimoinen harrastus. Hän avasi tehtaan yhteyteen samalla myös myymälän ja kahvilan, ja tehtaanmyymälästä tuli nopeasti suosittu matkailukohde. 1973 tehtaan yhteyteen rakennettiin Pentik Kotimuseo, joka toimi Anu Pentikin ja hänen aviomiehensä kotina.

Tänä päivänä tehdas ja sen myymälä ovat laajentuneet kulttuurikeskukseksi, jonka tiloissa palvelevat kahvion lisäksi kotimuseo sekä vaihtuvat näyttelyt. Pentik-mäkenä tunnettu kulttuurikeskus vetää puoleensa matkailijoita niin muualta Suomesta kuin ulkomailta asti. Pentik-mäeltä löytyvässä Anu Pentik Galleriassa on esillä keramiikkataidetta, ja näyttelyt vaihtuvat kahdesti vuodessa.

Taiteen tyyssija Posiolla

Vuonna 2012 Anu Pentik miehineen osti suuren Timisjärven porotilan, ja kunnostivat yli 150 vuotta vanhan porotilan taidekeskukseksi. Taidekeskus sai nimekseen Pentik Timisjärvi, ja tänä päivänä se toimii vierasateljeena sekä näyttely- ja tapahtumapaikkana. Lukuunottamatta alkuperäistä porotilan rakennusta vuodelta 1826, tilan vanhat rakennukset purettiin, ja tilalle tuotiin hirsimökkejä Kuusamosta Törmäsenvaaralta sekä Kärpän kylästä. Pihapiirissä ja sisätiloissa on vaihtuvien näyttelyiden lisäksi esillä taideteoksia suomalaisilta taiteilijoilta, joista kenties merkittävin on Teuvo Tuomivaara. Timisjärven kartanolla järjestetään lisäksi kesäisin erilaisia kursseja, joiden parissa voi muun muassa kartuttaa tietouttaan villiyrteistä tai opiskella keramiikan maalausta.

Pentik Oy on noussut nopeasti johtavaksi keramiikka-alan yritykseksi Suomessa, ja se on saavuttanut myös kansainvälistä suosiota. Huolimatta suomalaisen keramiikka-alan alamäestä ja tuotannon siirtymisestä halvemman työvoiman ja tuotannon maihin, Pentik on onnistunut säilyttämään jalansijansa suomalaisessa kodin sisustuksessa. Yritys vaalii perinteisiä arvoja sekä käsityön ja taiteen merkitystä käyttöesineiden suunnittelussa. Erityisesti keramiikkataiteen suosio ja vienti on kasvanut viime vuosien aikana. Yrityksen johtoon on sittemmin siirtynyt Anu Pentikin poika, mutta keramiikkatehtaan toiminta jatkuu yhä menestyksekkäästi pohjoisella Posiolla.