Nokian kumisaappaiden tarina

Nokia tunnetaan kaikkialla maailmassa suomalaisena elektroniikka-alan jättiläisenä. 1800-luvulta saakka toiminut Nokia myi puhelinliiketoimintansa ohjelmistoalan jättiyritykselle, Microsoftille, vuonna 2013. Yrityksen juuret ovat kuitenkin syvällä Suomessa ja Nokian menestystarina on nostanut 40 000 asukkaan kokoisen nimikkokaupunkinsa maailmankartalle. Vuosien saatossa Nokia ei ole kuitenkaan tehnyt tiliä ainoastaan matkapuhelinbisneksellä, vaan brändin nimen alla on toiminut useiden muidenkin toimialojen yrityksiä.

Matkapuhelinten jälkeen tunnetuimpia Nokia-nimeä kantavia tuotteita ovat kenties Nokian kumisaappaat. Nokian Jalkineet -brändin suosituimpia tuotteita ovat erityisesti alunperin purjehtijoille suunnitellut Hai-saappaat, joita tapaa tänä päivänä varsinkin muotitietoisten kaupunkilaisten jaloista. Kaikkien aikojen klassikoksi on kuitenkin noussut Nokian pitkävartinen miestensaapas, Kontio. Vuonna 1973 päivänvalon nähnyt Kontio-mallia voisi kutsua kaikkien kumisaappaiden esikuvaksi.

Suomalaisen kumituotannon perusta

Nokian Jalkineet sai alkunsa vuonna 1989 perustetusta Suomen Gummitehdas Oy:stä. Ulrik Wilhelm Eduard Polón, suomalainen yritysjohtaja ja Nokia-yhtymän isä, oli mukana perustamassa kumitehdasta ja toimi myöhemmin sen toimitusjohtajana. Alkuperäinen liikeidea oli valmistaa laadukkaita kumijalkineita pohjoisen ilmastomme erityistarpeisiin. Jalkineiden lisäksi yritys valmisti kumista muun muassa autonrenkaita, letkuja, mattoja sekä muita kumituotteita. Kumijalkineiden suosio lähti nopeasti nousuun, ja tehdas siirrettiin Helsingistä Nokialle. Jo 1900-luvun alusta alkaen Nokia-nimeä käytettiin jalkineiden markkinoinnissa, tehtaan kotikaupunkia kunnioittaen.

Eduard Polónin aloitteesta Suomeen syntyi kumiteollisuus, ja myöhemmin nykyaikainen puu- ja kaapeliteollisuus. 1900-luvun alkutaipaleella Suomen Gummitehdas hallitsi suomalaista kuminvalmistusta. Suomen Gummitehdas hankki vuonna 1918 osake-enemmistön puunjalostusalalla toimineesta Nokia Oy:stä, sekä vuonna 1922 Suomen Kaapelitehdas Oy:stä. Vuonna 1959 nimi vaihdettiin Suomen Kumitehdas Oy:ksi.

Vuonna 1966 Suomen Gummitehdas fuusioitui yhdeksi konserniksi tytäryhtiöidensä kanssa. Gummitehdas omisti enemmistön sekä Nokiasta että Kaapelitehtaasta, mutta lainsäädännön johdosta uusi yhtiö nimettiin tällöin vielä paperiteollisuutta harjoittaneen Nokian mukaan, joka antoi uudelle yhtiölle nimensä. Nokia Oy jatkoi kumijalkineiden valmistusta yhtenä toimialanaan. Nokia luopui kumiteollisuudesta 1990-luvulla ja Suomen Kumitehtaan aloittama kumituotanto siirtyi eri yritysten alle. Jalkineiden tuotannosta vastasi Nokian Jalkineet Oy, renkaiden tuotannosta puolestaan Nokian Renkaat Oyj. Teknikum Oy valmistaa erilaisia teknisiä kumi- ja muovituotteita teollisuuden tarpeisiin.

Nokian Jalkineiden liiketoiminta ja tuotemerkit myytiin vuonna 2005 perheyhtiö Berner Oy:lle. Berner Oy jatkaa yhä tänä päivänä kumijalkineiden myyntiä ja markkinointia entisillä Nokian Jalkineiden tuotemerkeillä. Nokian kumisaappaat valmistettiin Suomessa yli sadan vuoden ajan, ennen kuin vuodesta 2007 alkaen koko saapastuotanto siirrettiin Serbiaan ja Slovakiaan.

Tämän päivän saappaat

Tänä päivänä Nokian Jalkineet Oy:n kumisaappaat kuuluvat jokaisen suomalaisperheen kenkähyllyyn. Kotimaan viennin lisäksi saappaat ovat niittäneet mainetta myös kansainvälisesti, ja Nokian Jalkineet on saanut tunnustusta laadukkaista saappaistaan. Nokian Jalkineille on myönnetty muun muassa Design from Finland -tunnus, osoituksena merkittävästä suomalaisen työn osuudesta. Yhtiö on saanut kiitosta erityisesti ekologisuudestaan. Saappaat tehdään pääosin Euroopassa ja yhtiön sopimusvalmistajilla on EN ISO-, laatu- ja ympäristösertifikaatit.

Nokian Jalkineiden kumisaappaat valmistetaan luonnonkumista. Luonnonkumi on uusiutuva sekä orgaaninen materiaali, jota saadaan viljellyistä kumipuista. Kumi soveltuu erityisesti Suomen olosuhteisiin jalkineiden materiaaliksi sillä toisin kuin muovi, kumi ei kovetu hurjissakaan pakkasasteissa. Kumi on lisäksi täysin vedenkestävä materiaali. Osaan Nokian kumisaappaista on suunniteltu lisäksi vuori, joko kiinteä tai irroitettava, mikä helpottaa saappaiden käyttöä myös talvioloissa.

Suomalainen suunnittelu ja perinteisyys ovat yrityksen peruspilareita, ja esimerkiksi Hai-saappaiden logo mukailee Suomen Gummitehtaan liikemerkkiä vuodelta 1965. Värikkäät Hai-saappaat sekä perinteiset Kontiot ovat integroituneet tiiviisti osaksi suomalaista yhteiskuntaa, ja erityisesti rajoitetut mallistot ovat suosittuja.

Hai- ja Kontio-saappaat