Perinteitä ja käsityötä vaalivaa villasukkien tuotantoa

Helsingin villasukkatehdas Oy on Suomen ainoa villasukkia tuottava perinteinen villasukkatehdas. Tehdas perustettiin vuonna 1991 Tampereelle, ja sen tuotanto siirtyi Helsinkiin vuonna 2009. Helsingin Villasukkatehdas Oy on perheyritys, jonka johdossa toimii yrityksen perustaja Jukka-Pekka Kumpulainen. Työntekijöitä tehtaalla on seitsemän henkilön verran. Tehtaan palkkalistoilta löytyy niin villasukkamestaria, konemestaria, vaatetusalan suunnitteluteknikkoa kuin muotoilijatartakin. Työtä tehdään työntekijöiden ehdoilla, pienen perheyrityksen mittakaavassa, ja jopa neulontakoneilla on omat nimet.

Pienestä koostaan huolimatta, Helsingin Villasukkatehtaan toiminta on varsin kannattavaa. Tehdas tuottaa vuosittain 70 000 paria villasukkia ja yrityksen liikevaihto vuonna 2017 oli lähes 500 000 euroa. Tehtaan villasukat on niittäneet suosiota Suomessa, ja esimerkiksi ulkoiluvarusteisiin erikoistunut yritysjätti Partioaitta pitää sukkia valikoimassaan. Sukkia voi ostaa myös niin yrityksen verkkosivuilta, kuin useiden muiden jälleenmyyjienkin kautta. Myös kansainväliset markkinat ovat alkaneet avautua viime vuosina, ja yrityksen villasukkia on alettu viedä niin Englantiin, Saksaan kuin Japaniinkin. Suomalaiset perinnetuotteet ovat arvossaan niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.

Sukan matka tehtaalta jalkaan

Sukkien villa tuodaan pääosin Uudesta-Seelannista, josta se kuljetetaan kehrättäväksi ensin Jämsän Huopatehtaan kehräämölle. Jämsän perinteikäs huopatehdas on perustettu vuonna 1950, ja se tuottaa yhä tänäkin päivänä muun muassa kotimaisia huopatossuja. Kehräämöltä lanka kuljetetaan tehtaalle neulontakoneiden työstettäväksi. Yhden sukan kutominen kestää koneella kolme minuuttia. Kone on ohjelmoitu niin, että se osaa tehdä sukkaan myös kantapään ja kärjen. Kun sukka on kudottu, tehtaan työntekijä saumaa sukan käsityönä. Saumauksen jälkeen sukka menee pesuun, minkä jälkeen se lestitetään, eli asetetaan jalan muotoisen laudan päälle kuivumaan. Lestitysvaiheessa poistetaan mahdolliset kierteet sekä muotoillaan sukka lopulliseen malliinsa. Sukkien kuivuttua ne kääritään myyntipakkaukseen ja toimitetaan asiakkaille.

Helsingin Villasukkatehdas on säilyttänyt perinteisen miljöön sekä työvälineet tuotannossaan. Yrityksen tärkeimpinä valtteina toimivat Isosta-Britanniasta tuodut 1940-luvun Bentley-neulomakoneet, jotka neulovat villasukkia uupumatta yhä tänäkin päivänä. Koneet on muutettu sähkökäyttöisiksi, siinä missä niitä on muinoin käytetty vesivoimalla. Bentley toimittaa koneisiin yhä varaosia. Helsingin villasukkatehtaalla hyrrää kuusi konetta, joiden huollosta vastaavat tehtaan kaksi konemestaria. Esimerkiksi neulontakoneiden rummuissa on koneen koosta riippuen 48, 52 tai 56 neulaa. Neulojen katketessa konemestarin tulee havaita vioittuneet neulat ja vaihtaa ne uusiin.

Nostalgian keskellä

Helsingin Villasukkatehdas on vanhojen neulontakoneidensa ohessa siitä omintakeinen, että tehtaan tilat on sisustettu kauttaaltaan antiikkisilla esineillä, taiteella ja huonekaluilla. Tuotannon tiloissa ei käytetä laisinkaan puhelimia tai tietokoneita työrauhan säilyttämiseksi. Toimistolta löytyy vanhanaikainen lankapuhelin, jota käytetään yhteydenottoihin. Tilaukset kirjataan tilausvihkoon käsin, ja yrityksen paperit kulkevat paikasta toiseen nahkaisessa salkussa. Tilojen sisustus on toteutettu antiikkia suosien ja perinteitä kunnioittaen. Suomalainen, perinteinen työ sekä tinkimätön laatu ovat yrityksen tuotannon peruspilareita.

Tämän päivän yritysmaailmassa on vaikea kuvitella, kuinka seitsemän hengen kokoinen yritys voi menestyä markkinoilla, erityisesti yhdellä ja ainoalla tuotteellaan. Alalla ei kuitenkaan juurikaan ole kilpailua. Vaikka neulominen on trendikästä, totuus on, että yhä harvempi enää haluaa tai osaa neuloa villasukkia. Villasukka on lisäksi iätön tuote, jolla riittää kysyntää kaikissa eri ikäluokissa, sukupuoleen ja asuinpaikkaan katsomatta. Helsingin Villasukkatehdas pysyttelee ajan hermolla, ja tuottaa kysynnän mukaan sukkia useissa eri väreissä, kuten harmaana, turkoosina sekä oranssina. Tehtaan toiminta on kausiluontoista, ja tuotannon suuruus on suoraan verrannollinen työntekijöiden määrään. Kysyntä on vuosien saatossa kohdannut tarjonnan ja villasukkien tuotanto jatkuu perinteisin menetelmin yhä tänä päivänä Helsingin Roihupellossa.