Suomen makeisteollisuuden johtotähti

Oy Karl Fazer Ab, joka tunnetaan paremmin nimellä Fazer, on suomalainen makeis- ja leipomoalan yritys. Fazer tunnetaan pääasiallisesti makeisistaan ja suklaastaan, ja yrityksen tunnetuin tuotemerkki on Fazerin Sininen -suklaa. Fazerin tuotteita viedään kotimaan lisäksi yli 40 maahan niin Euroopassa kuin sen ulkopuolellakin, ja se on eräs Suomen tunnetuimmista brändeistä. Fazerilla on yhteensä 19 leipomoa, jotka sijaitsevat Suomessa, Baltian maissa, Ruotsissa sekä Venäjällä. Makeistehtaita Fazerilla on kolme: suklaatehdas Vantaalla, purukumitehdas Karkkilassa sekä sokerimakeistehdas Lappeenrannassa. Fazerin kansainvälisestikin tunnettuja tavaramerkkejä ovat muun muassa Geisha, Dumle, Marianne ja Ässä. Fazerin konsernin alla toimii myös ruokapalveluita, jotka kattavat niin yksityisen kuin julkisenkin sektorin ravintoloita. Muun muassa Fazer Amicalla on opiskelijaravintoloita julkisissa kouluissa sekä yritysten henkilöstöravintoloita. Myös Fazerin leipomotuotteet ovat tunnettuja kotimaassa ja ulkomailla, ja Fazerilla on useita lähileipomoita myymälöissään ympäri maan.


Makeisia, leipomoita ja ravintolatoimintaa

Fazer on kiistatta Suomen johtava yritys makeisliiketoiminnassa, halliten koko maan tuotannosta ja viennistä yli kolmannesta. Vuonna 2016 yrityksen liikevaihto oli yli 1600 miljoonaa euroa, ja pelkästään yrityksen konsernijohto ja yhteiset palvelut työllistävät 200 henkeä. Konserni jakautuu kolmeen liiketoiminta-alueeseen, eli leipomotoimintaan, makeistuotantoon sekä Fazer Food Services -ravintolapalveluihin. Lisäksi Fazerilla on kaksi liiketoimintayksikköä – Fazer Cafe -kahvilat sekä Fazer Mylly, joka hankkii ja jalostaa viljaa leipomoteollisuuden käyttöön. Fazer Mylly perustettiin alunperin vuonna 1971 turvaamaan laadukkaan viljan saanti Fazerin omille leipomoille, mutta sittemmin toiminta on laajentunut omaksi liiketoiminnakseen. Nykyään Myllyn tuotteita viedään kotimaan lisäksi niin Euroopan, Venäjän kuin Aasiankin markkinoille.

Sokerileipurin matka maineeseen

Oy Karl Fazer Ab on perheyritys, jonka palveluksessa työskentelee Fazerin suvun jäseniä jo neljännessä polvessa. Konsernin isä, Karl Otto Fazer, perusti vuonna 1891 pienen konditorialiikkeen Helsinkiin, isänsä omistamaan kiinteistöön Kluuvikadulle. Vastoin isänsä toivetta, Karl Fazer oli kouluttautunut sokerileipuriksi Pietarissa. Hän sai 18-vuotiaana oppipojan paikan arvostetussa G. Berrinin konditorialiikkeessä, ja koulutuksen jälkeen hän sai kiitettävän todistuksen oppimestareiltaan. Ammattilaisen paperit kädessään Karl Fazer lähti keräämään lisää kokemusta konditorialiikkeissä niin Pietarissa, Berliinissä kuin Pariisissakin. 25-vuotiaana, täysoppineena kondiittorimestarina, hän lopulta palasi Suomeen aloittamaan oman konditoriatoimintansa. Kluuvikadun liikkeen yhteyteen hän avasi myöhemmin kahvilan, ja lopulta yhdisti liiketilat. Karl Fazer itse asui asuinhuoneistossa ylimmässä kerroksessa.

Karl Fazerin kahvila alkoi pian niittää hurjaa suosiota koko kaupungin väen kesken, ja kahviloita avattiin myös muualle ydinkeskustaan. Hänen maineensa rakentui kuitenkin erityisesti hänen makeistensa varaan, sillä 1800-luvun lopussa Suomessa ei ollut montaakaan sokerileipuria, jotka olisivat saaneet koulutuksensa Euroopan johtavissa kondotorialiikkeissä. Viimein vuonna 1897, kuusi vuotta konditorialiikkeensä perustamisen jälkeen, Karl Fazer avasi ensimmäisen makeistehtaansa Helsinkiin. Hänen veljellään Max Fazerilla oli tuolloin tukkuliiketoimintaa samalla tontilla, ja Karl teki veljensä kanssa sopimuksen makeisten tukkujakelusta. Karl Fazer alkoi pyörittää makeistehdastoimintaa vaimonsa Berta Fazerin kanssa, ja myös heidän neljä lastaan osallistuivat toimintaan vuosien varrella, muun muassa keksimällä nimiä uusille tuotteille. Karl Fazerin poika Sven alkoi työskennellä yrityksessä jo 17-vuotiaana, ja vuonna 1939 hän siirtyi yrityksen johtoon. Tänä päivänä Fazer on yhä perheyritys ja Fazerin perheen omistuksessa. Vuonna 1955 Vantaan Vaaralan alueelle alettiin rakentaa uutta makeistehdasta. Tehdas on toiminnassa yhä tänä päivänä, ja vastaa Fazerin suklaantuotannosta. Tehtaan osoite on Fazerintiellä, ja tehdasta kutsutaan Fazerilaksi. Fazer tuottaa vuodessa yli 25 000 tonnia suklaata, ja se on vuodesta 2005 ollut Maailman kaakaojärjestön jäsen. Yrityksen lippulaiva Fazerin Sininen tuotetaan myös Vantaan tehtaalla. Fazerin Sinisen sanotaan olevan ainutlaatuinen suklaatuote markkinoilla, sillä yhtenä harvoista suklaanvalmistajista maailmalla, Fazer käyttää suklaan tuotantoon tuoretta maitoa.

Sokerileipurin matka maineeseen