Suomen suurimmat yritykset

Suomen yrityksistä tietyt nimet tulevat varmasti nopeasti mieleen, kun lähdetään miettimään, mitä suuria yrityksiä maasta löytyy. Nokia tulee varmasti ensimmäisenä mieleen, onhan se yksi kunnioitetuista suomalaista yrityksistä, joka tunnetaan erityisesti puhelimista. Kaikkien näiden yritysten takana on sinnikkyyttä, joka on palkittu mitä ruhtinaallisin palkkioin. Yritykset menestyvät ja monet näistä ovat laajentaneet toimintaansa ulkomaille saakka. Suomen suurimmat yritykset ovat maan kansantalouden kannalta tärkeimpiä ja ne ovat merkittäviä myös maailmanlaajuisesti. Kaikki tässä artikkelissa mainitut yritykset kuuluvat pörssiin.

Nokia

Nokia Oyj on vuonna 1865 perustettu yritys, joka toimialunperin puuhiomona. Alunperin perustettiin Suomen Gummitehdas Oy, Suomen KaapelitehdasOy sekä Nokia Aktiebolag. Myöhemmin yhtiö sai nimen Nokia Aktiebolag, jonka Gummitehdas osti vuonna 1918. Gummitehtaan valmistamat kalossit kulkivat Nokia-nimellä ja myöhemmin valikoimaan lisättiin muitakin kumituotteita. Nokian kumisaappaat ovat Suomen kuuluisimmat. Puhelimiin liittyvä liiketoiminta heräili 1960-luvulla, kun Nokia yhdessä Saloran kanssa kehittivät radiopuhelimen armeijan käyttöä varten. Vuonna 1964 julkaistiin ensimmäinen VHF-puhelin. Siitä lähti liikkeelle bisnesideoiden vyöry, joka on johtanut tähän päivään. Nokia valmisti matkapuhelimia vuoteen 2013 saakka, jolloin yhtiön matkapuhelintoiminta myytiin Microsoftille. Nokia jatkoi kauppojen tekoa ja näin syntyi Suomen historian suurin yrityskauppa, nimittäin Alcatel-Lucentin osto 15,6 miljardilla eurolla. Vuonna 2018 Nokia saavutti 22,56 miljardin euron liikevaihdon. Tämä on 2,5 prosenttia alhaisempi kuin edellisenä vuonna. Loppuvuonna yrityksen tulos koki kasvun, kun se tahkosi itselleen loka-joulukuussa 6,9 miljardin euron liikevaihdon. Yrityksen 5G-verkkomarkkinat tuottavat tulosta.

Neste

Neste Oyj on yksi Suomen suurimmista yrityksistä, ollen samalla maailman suurin yhtiö, joka tuottaa uusiutuvaa dieseliä. Yrityksen tarina alkaa vuodesta 1948, jolloin päätuotteena oli öljy. Yhtiö kuitenkin päätti vuonna 2015 keskittyä pääosin uusiutuviin tuotteisiin. Tällä hetkellä se tuottaa uusiutuvaa dieseliä Porvoossa, Rotterdamissa ja Singaporessa. Neste myy polttoainetta ja sen päätuotteisiin kuuluu mm. diesel, uusiutuva diesel, bensiini, polttoöljyt, voiteluaineet ja nestekaasu. Nesteen huoltoasemia on Suomen lisäksi Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Venäjällä.Nesteen vuoden 2018 tulos oli todella korkea. Tulos oli nimittäin huimat 1,42 miljardia euroa. Tämä oli vielä korkeampi kuin edellisen vuoden 1,1 miljardin euron lukema. Tuloksen kasvun uskotaan olevan korkeampien myyntihintojen ansiota. Neste on satsannut uusiutuviin tuotteisiin ja tämä näkyy luvuissa. Uusiutuvat tuotteet toivat nimittäin miljardin lisän yhtiön liiikevoittoon. Jos mietitään yhtiötä pörssin kannalta, on sen pörssikurssi kolminkertaistunut viimeisen kolmen vuoden aikana.

Kesko

Kesko Oyj on vuodesta 1940 olemassa ollut yritys, joka toimii kaupan alalla palveluyrityksenä. Yrityksen toimialaan kuuluu vähittäistavarakauppa, rauta- ja erikoiskauppa sekä auto- ja konekauppa. Kesko toimii yhteensä kahdeksassa eri maassa. Keskon markkina-arvo vuoden 2017 vuoden lopussa oli 4 463 miljoonaa euroa. Vuoden 2019 huhtikuussa uutisoitiin Keskon autokaupasta, jolloin Kesken K Caara Oy osti Laakkonen-konsernilta kaikki Volkswagen-, SEAT- ja Audi -liiketoimet. Tarkoituksena on liiketoiminnan kasvattaminen ja kaupan myötä Kesko saakin itselleen jopa 355 miljoonan euron liikevaihdon. K Caara Oy:n likevaihto autokaupan osalta oli 893 miljoonaa euroa jo vuonna 2018. Puhutaan siis todella merkittävistä summista.Jos mietitään Keskon aikaisempia tuloksia, niin vuoden 2018 tulos oli kaikkien aikojen paras. Keskolla on palvelujensa piirissä mm. ruuan verkkokauppa, jonka kasvu on ollut merkittävää viime vuoden aikana. Vuonna 2018 Keskon liikevoitto oli 332,2 miljoonaa euroa, joka on Keskon tähänastisista liikevoitoista ylivoimaisesti paras. Nähtäväksi jää, miltä tämän vuoden tulos tulee näyttämään.